Ile witaminy c ma cytryna?

Jeśli zapytamy kogoś, dlaczego cytryna ma dużo witaminy C? Jest żółta, dlatego musi jej zawierać najwięcej ze wszystkich owoców. Oczywiście to nie jest prawdą, bo jeśli chodzi o zawartość witaminy C to jej ilość jest naprawdę niska w porównaniu z innymi warzywami i owocami.

W stu ramach cytryny znajduje się od 50-80 mg witaminy C. Czy to dużo? Dla przykładu porzeczka czarna ma 180 mg w stu gramach, a zatem kilkukrotnie więcej. Jeśli będziemy chcieli porównać cytrynę z owocem, którym ma najwięcej wymiany C na świecie to wyjdzie to porównanie jeszcze gorzej.

Już dziś warto sprawdzić tą ofertę https://olimpsport.com/pl – dla każdego coś smacznego.

Będzie po jednej stornie 80mg witaminy C, a po drugiej 2500 mg. Różnica jest ogromna, dlatego nie ma się, co dziwić, że wiele osób sięga po inne owoce niż cytryna, aczkolwiek przecież cytryna jest zdrowa i warto byłoby ją włączyć do codziennych posiłków. Można nią polewać różne potrawy, można ją dodawać do herbaty. Nikt nie mówi, że mamy robić sobie sok z cytryny, bo jego wypicie nie jest łatwo i mało, komu by się to udało. Problemem jest tylko kupienie takiej cytryny, która naprawdę bardzo zdrowa. Gdyby nam się udało wyhodować własne cytryny w domu to zobaczymy, że mamy na nich skórę cieniutką. Te, które kupujemy to sama skóra i trochę cytryny.

Witamina C w organizmie
Zapotrzebowanie organizmu na witaminę C jest bardzo różne, ale nie zaleca się przekraczać 1000mg na dobę. Jeśli witaminy jest za dużo to możemy mieć między innymi zgagę. Plusem jest to, że taka witamina bardzo szybko zostanie wydalona z naszego organizmu, dlatego jeśli dzisiaj nie czujemy się najlepiej to można zrobić kilka dni przerwy i znowu zacząć zażywać tylko mniejszą dawkę. Jeśli będziemy jeść cytryny czy pić sok to nie przedawkujemy dziennej dawki, bo musielibyśmy zjeść ich kilogram dziennie i tak codziennie.

Tak na pewno nie będzie. Przedawkowanie jest możliwe tylko wtedy, kiedy mamy witaminę C w formie tabletek i kupiliśmy ją w aptece. Nie możemy dopuścić do tego żeby witaminy C nie było w wystarczającej ilości w naszym organizmie. Wtedy konsekwencje są o wiele bardziej poważne niż z przedawkowania.